Как се промени ипотечното кредитиране заради коронавируса

30 Май 2020

Всяка криза прави харченето много по-предпазливо особено, когато тя трудно се поддава на прогнози за продължителността, дълбочината и формата на кривата, която ще очертае. За разлика от предходната от 2008 г., сега банките влизат в кризата подложени поне два пъти на стрес тестове - от БНБ и от ЕЦБ и свръхликвидни по мнението на целия бранш.

От началото на кризата с коронавируса банките не са променили условията, при които предлагат своите продукти, уверяват те в отговор на въпроси, изпратени от "Дневник" след появата на коментари, че има промяна. Участници на пазара на имоти обаче свидетелстват, че очаквано финансовите институции са станали по-бдителни особено при отпускането на дългосрочни кредити каквито са тези за покупка на имот и освен това категорично държат на самоучастие при такива сделки за разлика от ситуацията преди извънредното положение.

Нищо не е променено

През последните месеци няма промяна в размера на лихвите по отпусканите потребителски и ипотечни кредити, не са променени изискванията за повишен процент самоучастие, изискван от клиента при отпускането на ипотечен заем за покупка на жилище, нито отказ от финансиране на определен тип жилища или фази на строеж. Това отговориха от ОББ на въпроси на "Дневник".

"ОББ продължава да се придържа към стандартите си за отговорно кредитиране. Както и преди, преценяваме внимателно сектора на заетост и платежоспособността на кандидатстващите за кредит", посочват още от банката. От там не отчитат промяна и в условията по кредитите за фирми.

Към момента "Уникредит Булбанк" не е променила стратегията си по отношение на ценовите оферти, при които се отпускат потребителски и ипотечни кредити, посочват и от най-голямата по активи банка на българския пазар. "Банката продължава да следва стриктно правилата на кредитната си политика, в която няма промяна", се допълва в отговор на въпроси на "Дневник". Институцията все пак посочва, че в резултат на несигурността от извънредната ситуация, свързана с новия корона вирус, може да се очаква, че кредитоспособността на населението да бъде занижена, поне за известен период и че това ще бъде отчетено при разглеждане на изключенията от кредитната политика.

Както и преди въвеждането на извънредното положение в страната, при отпускане на заеми банката прави детайлна оценка на целите на исканото финансиране и възможностите на кредитоискателите да обслужват кредитните си задължения в дългосрочен план. Този подход цели клиентите да бъдат предпазени от рискови инвестиции, както и да ги предпазим от свръхзадлъжнялост, обясняват от финансовата институция.

"Отворени сме за бизнес. Няма промяна в определянето на лихвените проценти, при които се отпускат фирмени кредити. При бизнес кредитирането се прилага индивидуален подход към всяка сделка, в зависимост от вида и размера на кредита, целта и предложеното обезпечение, както и индивидуалния рисков профил на кредитополучателя", посочват в отговор на въпрос дали има промяна при фирменото кредитиране.

От "Пощенска банка", на която "Дневник" също изпрати въпроси, не отговарят конкретно на тях. Посочват, че институцията продължава активно да финансира плановете на клиентите и постоянно обогатява предлаганите продукти и услуги, следвайки най-новите тенденции и промените в потребителските очаквания. "Както и досега, Пощенска банка продължава да прилага индивидуален подход към всеки клиент с максимално внимание към неговите конкретни нужди и с грижа за финансовата му стабилност", обясняван от банката.

Банките - на две скорости

Брокери все пак отбелязват, че банките се взират повече сега в кандидатите да отпускане на кредити за покупка на жилище. Изпълнителният директор на компанията за недвижими имоти "Адрес" Гергана Тенекеджиева коментира преди седмица, че банките много прецизно преглеждат профила на клиентите, по-внимателни са в избора си, но в никакъв случай не е спряно финансирането на целеви кредити за покупка на жилища. Допълни, че преди извънредното положение в оценката на имотите те са слагали ликвидационна стойност от 5%, то тя сега е 10%. Това означава, че ако се наложи да продадат сега имот, който са кредитирали, могат да го направят веднага с 10% по-ниска цена и няма да реализират загуба.

Антон Андонов, изп. директор на консултанта на пазара на имоти "Ера" коментира в края на миналата седмица, че в зависимост от подхода си банките могат да бъдат разделени на две групи. При големите ресурсът е зает да обработват искания за преструктуриране на кредити, а останалите са съсредоточили усилията си в това да предоставят същите услуги отпреди кризата при същите условия.

Като цяло банките не промениха услугите и продуктите, но с уточнението, че сега се изисква малко повече собствен ресурс при покупка на имот, допълва той. Разказва, че ако допреди въвеждането на извънредното положение в страната в средата на март, имот е можел да се купи и с 0 лева спесятвания като се комбинират ипотечен и потребителски заем, това вече не е възможно. Посочва, че който иска да купува сега, трябва да разполага поне с 20% от цената.

По негови наблюдения големите банки са въвели временни ограничения за кредитоискателите от пострадалите сектори, а част от тях и временни ограничения за финансиране на имоти в строеж като вече искат сградите да имат поне акт 15, тоест да са напълно завършени.

Банковата система е свръхликвидна и много добре капитализирана и за разлика от миналата криза ние сме тук и работим, коментира по време на дискусия преди дни главният изпълнителен директор на "Алианц банк" Георги Заманов. "Съвсем леко сме вдигнали процента на самоучастие за всички видове имоти", обяви той като допълни, че това е за всички независимо какъв тип строителство са - тухли или панел, и къде се намират. Повишението е с 5 процентни пункта. Подобна политика гласно или негласно и други банки са приложили, това ни дава комфорта, че клиентът повече ще милее за този имот при по-голямо самоучастие, обясни той.